Vinkit autoilijalle
Seuraa tiedotteluamme kotisivuillamme, Facebookissa ja Instagramissa, niin saat ajankohtaisia ohjeita ja vinkkejä autosi parhaan mahdollisen toimivuuden takaamiseksi.
Kilometrien karttuessa ja auton ikääntyessä auton oikeaoppisella hoidolla, ajotavalla ja ajo-olosuhteilla on ratkaiseva merkitys auton tekniseen kuntoon. Autossa on paljon kovalla kulutuksella olevia komponentteja, jotka tarvitsevat säännöllistä huoltoa pysyäkseen kunnossa. Jos huoltoja ei suorita oikea-aikaisesti tai niitä laiminlyö, alkaa auto vikaantumaan ja kuluttamaan enemmän ja lopulta hajoaa.
Mitkä ovat auton kulutuksen ja toiminnan kannalta tärkeimmät huoltokohteet ja mistä tiedot löytää?
-
Määräaikais- ja vuosihuollosta tulee joissain autoissa ilmoitus mittaristoon. Kaikissa autoissa ei kuitenkaan ole huoltovaloa, sillon auton omistajan on itse oltava hereillä milloin auto pitää huoltaa. Määräaikaishuollon / vuosihuollon aikavälin löydät auton huoltokirjasta. Lisää määräaikaishuollosta voit lukea täältä.
-
Automaattivaihteiston öljynvaihto on huolto, josta ei tule erillistä ilmoitusta vaan siitä on auton omistajan huolehdittava itse. Vaihtoväli ilmoitetaan auton ohjekirjassa, mikäli huolto-ohjelmaan vaihtoväliä ei ole merkitty, hyvä vaihtoväli on noin 60–100 tuhatta kilometriä. Mitkä merkit kertovat huollon tarpeesta, lue täältä!
-
Jakohihnanvaihto tai tarkemmin sanottuna jakopäähuolto on kriittisen tärkeä moottorin toiminnan kannalta. Sen vaihtoväli on määritelty yleensä ajokilometreinä ja aikana. Se kumpi rajoista tulee aikaisemmin vastaa, määrittää ajankohdan vaihdolle. Vaihtoväli on yleensä ilmoitettu auton huoltokirjassa. Lue lisää jakohihnan vaihdosta ja toiminnasta täältä!
-
Auton ilmastointihuoltoa ei ole merkitty auton ohjekirjaan. Ilmastointilaite tulisi huoltaa kuitenkin 3 vuoden välein. Viimeisin suoritettu ilmastointihuolto pitäisi olla korjaamon toimesta merkittynä auton huoltokirjaan. Miten toimia, jos ilmastointi lopettaa toiminnan lue aiheesta täältä!
Mikäli et löydä edellä mainittujen huoltojen ajankohtaa auton huoltokirjasta älä epäröi soittaa, pystymme korjaamolta selvittämään myös autosi sähköisen huoltokirjan merkinnät.
Huoltojen oikea-aikainen suorittaminen on siis ennen kaikkea rikkoutumisen ehkäisemiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi ensiarvoisen tärkeää.
Kiinnostaako miten huoltojen tehoa voidaan parantaa entisestään ja siten tehostaa auton optimaalista toimintaa ja säästää selvää rahaa? Lue lisää täältä!
Monet autot ovat suunniteltu toimimaan hieman erilaisissa olosuhteissa kuin täällä pohjolassa, jossa lämpötilat vaihtelevat - 30 asteesta +30 asteen välillä. Nämä lämpötilojen vaihtelut pistävät monet autonosat kovalle koetukselle.
Omalla toiminnalla voi kuitenkin ehkäistä monta ongelmaa, tässä muutama hyödyllinen vinkki:
1. Kylmyys vaikuttaa erityisesti huonokuntoisen akun toimivuuteen. Keskimäärin akku kestää n. 5 vuotta, käyttöikä riippuu kuitenkin paljolti siitä miten akkua on kohdeltu. Akun kunto kannattaa käydä testaamassa ennen pakkaskauden alkua korjaamolla, jotta akku ei lopeta toimintaansa juuri kriittisellä hetkellä! Jotta akku ehtii latautua tulee autolla ajaa säännöllisesti pidempiä matkoja ja etenkin lisälämmittimen käytön jälkeen autolla tulisi ajaa vähintään yhtä kauan kuin lämmitin on ollut päällä.
2. Pelkkää lyhyttä ajoa tulee välttää, sillä esim. dieselautojen hiukkassuodatin puhdistuu vasta pidemmässä ajossa ja isommilla nopeuksilla. Suodattimen tukkeutuminen voi aiheuttaa kalliin huollon.
3. Talvikeleillä auton polttoainesäiliötä ei kannata päästää aivan tyhjäksi, sillä tyhjään tankkiin kondensoituu herkästi vettä, joka voi jäätyä ja aiheuttaa ongelmia. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin ei myöskään toimi, jos tankissa ei ole riittävästi polttoainetta. Lisäksi kaasukäyttöisissä autoissa on tärkeää, että bensiinitankissakin on ainetta, sillä se auttaa käynnistämisessä.
4. Polttoainetoimisen lisälämmittimen toimivuuden takaamiseksi sitä on tärkeää käyttää oikein! Eli lyhyttä käyttöä tulisi välttää sillä, jos sitä jatkuvasti pidetään päällä vain muutamia minuutteja, laite karstoittuu ja tukkeutuu helposti. Polttoaineet myös vanhenevat nopeasti, minkä johdosta polttoainepumppu voi jumittua, jos laitetta ei käytetä säännöllisesti. Lämmitintä pitäisi siis muistaa käyttää ainakin varttitunti kerran kuussa eli myös lämpiminä kuukausina.
5. Kun auton muistaa huoltaa määräaikaishuoloto-ohjelman mukaan, sillä taataan, että autossa on tuoreet öljyt ja nesteet, jotka toimivat myös pakkasessa kuten pitää, lisäksi akun varaustila selvitetään, lukot voidellaan sekä suodattimet vaihdetaan! Vuosittaisella auton huoltamisella säästyy monelta ikävältä ongelmalta!
Lisäksi muutamilla lisävarusteilla voi välttää turhat hyytymiset sekä osien hajoamiset, näiden varusteiden hinta on hyötyyn nähden hyvinkin edullinen.
1. Nykyajan autoissa on runsaasti eri ominaisuuksia, jotka kuormittavat akkua. Lisäksi kylmä ilma ja lyhyet ajomatkat kuluttavat akun varaustaso nopeammin kuin laturi sitä ehtii ladata. Jatkuva alhainen varaustila tai toistuvat syväpurkaukset heikentävät akkua nopeasti. Akun vaihtaminen ennenaikaisesti on kallista sekä ympäristöä kuormittavaa. Tähän ongelmaan ratkaisu löytyy akkulaturista, joka pidentää merkittävästi akun käyttöikää. Akkulaturi pitää auton akun täynnä, jolloin auto käynnistyy talven jokaisena aamuna, tämä on erityisen hyödyllinen autoilijalle, jolla pääsääntöisesti tulee vain lyhyttä ajoa, joten pidemmistä ajolenkeistä ei tarvitse huolehtia.
2. Kylmä viima, lumi ja loska kuormittavat monia auton osia. Tähän ongelmaan ratkaisu löytyy maskisuojasta. Kyseessä on erittäin edullinen tapa suojata auton moottoria, helpottaa omaa elämää ja ehkäistä turhia hyytymisiä.
Maskisuojan tarkoituksena on suojata auton moottoria kylmältä viimalta. Kun keula peitetään maskilla, kylmä viima ei pääse viilentämään moottoria, jolloin se pitää paremmin lämpönsä. Maskisuoja suojaa auton keulassa olevaa jäähdytintä ja estää huohotinputkea jäätymästä.
Maskisuoja nopeuttaa varsinkin dieselmoottorin lämpenemistä pakkasella. Tämä näkyy mm. auton nopeampana lämpenemisenä, jonka johdosta myös auton sisäilma lämpiää nopeammin. Suojalla on myös muita hyötyjä, se vähentää polttoaineen kulutusta ja auton pakokaasupäästöjä. Maskisuoja myös lisää moottorin elinikää, sillä lämmin moottori ei joudu yhtä suurelle rasitukselle, kuin kylmä moottori.
Mikäli autosi kaipaa huoltoa tai haluaisit lisävarusteilla parantaa ajomukavuutta, ehkäistä turhia hyytymisiä tai osien hajoamisia - ota yhteyttä niin laitetaan autosi talvi kuntoon!
Yksi yleisin syy auton hyytymiselle on tyhjentynyt akku. Akun kunto kannattaa testata säännöllisesti, jotta auto ei jätä käynnistymättä juuri sinä kiireisenä arkiaamuna - akun vaihto tulee nimittäin edullisemmaksi kun sen vaihtaa itselle sopivana ajankohtana.
Akun kunnon ollessa huono auton käynnistäminen alkaa kuulostamaan raskaalta, eikä autoon enää välttämättä syty valot tai radio, joskus akku ei ilmoita heikentymisestä vaan lopettaa toimintansa kerrasta.
Keskimäärin akku kestää n. 5 vuotta, mutta jotkut kestävät pidempäänkin, riippuen paljolti myös siitä miten akkua kohtelee.
Sähkölaitteita tulisi pakkasella käyttää harkitusta etenkin, jos autolla ajelee vain lyhyitä matkoja. Pakkaskaudella autolla tulisi pyrkiä ajelemaan säännöllisesti hieman pidempiä matkoja esim. pari kertaa viikossa vähintään tunnin rupeama.
Toinen hyvä vaihtoehto on asennuttaa autoon akkulaturi niin näistä pitkistä ajoista tai sähkölaitteiden käytöstä ei tarvitse huolehtia.
Akkulaturi pitää auton akun koko ajan täynnä ja sen avulla voi pidentää merkittävästi akun käyttöikää ja mikä parasta auto ei jätä kertaakaan käynnistymättä tyhjentyneen akun vuoksi!
Akun kunto voidaan selvittää tarkasti sille tarkoitetulla testilaitteistolla!
Kiveniskemä kannattaa suojata teipillä mahdollisimman pian, jotta likaa ja kosteutta ei pääse kertymään vaurio kohtaan. Tämä helpottaa vaurion korjaamista sekä edesauttaa mahdollisimman onnistunutta lopputulosta.
Paikkauta kiveniskemä mahdollisimman pian sen syntymisestä, sillä mm. lämpötilan vaihtelut, korin liike ja tärinä lisäävät riskiä vaurion leviämiselle ja sen myötä tuulilasin halkeamiselle!
Jos kiveniskemä tuulilasissa on alle kahden euron kokoinen, saadaan se usein vielä paikkaamalla kuntoon - paikkaaminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin tuulilasin vaihto!
Jos autossasi on lasivakuutus, on kiveniskemän korjauttaminen täysin veloituksetonta eli me huolehdimme laskutusasiat kuntoon vakuutusyhtiösi kanssa! Vahinko ei myöskään edellytä vahinkoilmoituksen tekemistä vakuutusyhtiöön tai vaikuta bonuskertymiin. Tuulilasin vaihdon omavastuuosuus saattaa vakuutusyhtiöstä riippuen olla useita satoja euroja. Tästä syystä kiveniskemän korjaaminen kannattaa myös lasivakuutetuissa autoissa,
Tuulilasi saadaan korjattua edullisesti ilman vakuutustakin. Meillä jäljen täyttäminen hartsilla kustantaa 49€ huollon yhteydessä. Halkeamat vaatii kuitenkin aina tuulilasin vaihdon, mikä tulee auton omistajalle huomattavasti kalliimmaksi. Hintataso nousee ilman vakuutusta huimasti jopa yli tuhanteen euroon. Me arvioimme aina ennen toimenpidettä pystyykö kiveniskemän paikkaamaan, ota rohkeasti yhteyttä ja katsotaan mitä tuulilasille on tehtävissä!
Miten varmistat hyvän näkyvyyden?👀
Nyt kun aurinko alkaa paistamaan taas matalammalta ja hämärän aika lisääntyy, vaikuttaa se heikentävästi myös näkyvyyteen. Huolehdi nämä 5 asiaa kuntoon niin voit turvallisin mielin kruisailla kohti syksyä!
-
Pese säännöllisesti tuulilasi myös sisäpuolelta. Lasin sisäpinta on otollinen alusta pölylle ja muille epäpuhtauksille.
-
Tarkista pyyhkimien kunto - repaleiset ja kuluneet pyyhkijänsulat kuluttavat ja naarmuttavat tuulilasia. Mikäli pyyhkijät ei pyyhi kunnolla tai niistä jää rantuja ikkunaan, on se yleensä merkki vaihdon tarpeesta.
-
Mikäli pyyhkijät näyttävät olevan kunnossa, mutta jälki ei ole kirkas, kannattaa kokeilla puhdistaa pyyhkijänsulat esim. lasinpesunesteellä kastetulla liinalla.
-
Tarkista lasin kunto - kiveniskemät pystyy paikkaamaan helposti ja mikäli auton kaskoon kuuluu lasivakuutus kiveniskemän saa korjautettua jopa ilmaiseksi. Kiveniskemän paikkauksella voit välttää tuulilasin halkeamisen ja sen myötä vaihdon!
-
Jos tuulilasi alkaa olla jo kauttaaltaan kulunut ja naarmuinen, kannattaa harkita sen vaihtamista uuteen. V aurioitunut lasi häikäisee kuljettajaa ja saattaa aiheuttaa heijastumia ja vääristymiä. Vaurioitunut tuulilasi vaikeuttaa näkemistä samaan tapaan kuin rikkinäiset silmälasitkin.
Ja hei mikäli pimeällä ajo tuntuu haastavalta näkyvyyden suhteen, on lisäkaukovalojen asennus erittäin oiva apu tähän ongelmaan.
Jarrut kuluu käytössä se on normaalia - kuinka nopeasti siihen voi myös osittain itse vaikuttaa!
Ensinnäkin erilaiset jarrupalat sopii erilaisiin autoihin ja eri ajotyyleihin. Mitä voimakkaampi auto, sitä tehokkaampien jarrujen on oltava eli panosta erityisesti tällöin osien laatuun.
Jarrujärjestelmän osien käyttöikää on mahdollista pidentää myös ajotyylillä. Kannattaa antaa auton välillä hidastaa vauhti ihan vaan nostamalla jalka pois kaasulta. Se hidastaa autoa ilman jarrupoljinta. Aggressiivinen / urheilullinen ajaminen lisää jarrujen kuormitusta - mikä johtaa myös nopeampaan kulumiseen. Eli ennakoi liikenteessä ja vältä turhia äkkijarrutuksia!
Kivi jarrupalan- ja levyn välissä kuluttaa jarrut todella nopeasti loppuun - Reagoi siis ääniin nopeasti. Kivi voi lähteä itsestäänkin, mutta joskus se vaatii pyörän irroittamista ja hieman työkaluja. Aina voi soittaa korjaamolle ja kysyä neuvoja.
Sähköautoissa jarrut kuluu hieman hitaammin, sillä moottori hoitaa jarruttamisen perinteisen käyttöjarrun sijaan - jolloin suurempi ongelma on jarrujen jumiutuminen! Sähköautoissa täytyy siis muistaa käyttää säännöllisesti myös käyttöjarrua sekä huoltaa/putsauttaa jarrut säännöllisesti!
Työmääräystä voisi verrata potilaskertomukseen, sillä parhaimmillaan se on yhtä tarkka ja hyvin paljon samankaltainen.
Potilaskertomus sisältää tiedot potilaan sairaudesta ja terveydellisestä tilasta, tehdyistä tutkimuksista ja annetuista hoidoista. Potilaskertomukseen merkitään hoitoon tulemisen syy, esitiedot, nykytila, havainnot, tutkimustulokset, ongelmat, johtopäätökset, hoidon suunnitelma ja toteutus!
Kun tuohon potilaan tilalle mietit auton on siinä sinulla oikein laadittu työmääräys.
Työmääräyksen merkitys on tärkeä niin asiakkaalle kuin myös korjaamolle.
Korjaamo näkee työmääräyksestä mitä on sovittu, että tehdään ja miten toimitaan, kun auto on korjaamolla. Sinne kirjataan kaikki huomiot ylös mitä havaitaan ja ne tulee sitä kautta asiakkaalle tietoon ja samalla kuittiin.
Aivan kuten autoissakin myös peräkärryissä on kuluvia osia, jotka tulee tarkastaa, huoltaa ja tarvittaessa korjata säännöllisesti. Säännöllisesti suoritettujen huoltojen avulla pidennät kärryn käyttöikää ja parannat liikenneturvallisuutta! Etenkin satunnaisessa käytössä olevat peräkärryt kannattaa huoltaa säännöllisesti.
Mutta mitäs huolto- ja tarkastuskohteita kärryistä löytyy?
Peräkärryjen renkaat ovat raskaalla kuormituksella. Raskaan painon vuoksi kärryssä alkaa yleensä ensimmäiseksi hajota runko renkaan sisällä. Tämän voi havaita mm. renkaan kylkeen tulleesta pullistumasta. Jos renkaan runko hajoaa kesken ajon voi se aiheuttaa vakavan vaaratilanteen liikenteessä.
Renkaiden yleiskunnon lisäksi tulee tarkastaa renkaiden kulutuspinta, ilmanpaineet ja pyöränpulttien kireys. Kulutuspintaa on lain mukaan oltava VÄHINTÄÄN 1,6 milliä eli saman verran kuin henkilöauton kesärenkaissa. Raskaampien jarrullisten kärryjen renkaat kannattaa uusia noin viiden vuoden välein ja kevyiden kärryjen renkaat kymmenen vuoden välein. Myös kärryn renkaat kannattaa tasapainottaa.
Pyöränlaakerit ovat renkaiden lisäksi kovalla rasituksella. Jos laakeri pääsee rikkoutumaan, irtoaa perävaunusta yleensä koko rengas napoineen ja, jos pyörä pääse irtoamaan moottoritienopeuksissa voi jälki olla tuhoisaa. Tästä syystä laakerin kunto tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. Riippuen laakerista se tulee joko kiristää (kartiolaakeri) tai vaihtaa (kompaktilaakeri). Kartiolaakerit kaipaavat säännöllistä huoltoa eli; rasvojen ja akselitiivisteiden vaihto sekä vanhojen osien pesu.
Jarrullisessa peräkärryssä on tärkeää pitää jarrut kunnossa. Jarrut kuluvat ajan mittaan, joten niitä on huollettava. Muistathan, että jarrullinen peräkärry tulee katsastaa joka toinen vuosi!
Sähköviat ovat yleisiä peräkärryissä ja niiden toimimattomuus saattaa aiheuttaa pahoja ja äkillisiä vaaratilanteita. Valot tulee huoltaa ja tarvittaessa korjata toimimaan oikein, valojärjestelmät voidaan myös päivittää täysin uusiksi.
Meillä onnistuu peräkärryn huolto ja kaikki kärryissä olevien vikojen korjaus ammattitaidolla. Tuo siis kärry huoltoon ja saat taas huolettomia kilometrejä peräkärryllesi.
Oletko lähdössä matkailuautolla reissuun? Olethan muistanut tarkistaa, että kaikki tarvittavat huollot on suoritettu ja, että auto on varmasti toimintakuntoinen?
Matkailuauton huollot on merkitty huoltokirjaan joko tietyin kilometrin välein tai ajankohdittain suoritettavaksi. Matkailuauton alusta huolletaan aina valmistajan ohjeiden mukaan. Ajoneuvon huoltokirjasta löytyy lista huolto kohteista ja ajankohdista jolloin huollot tulee tehdä. Lisäksi on tärkeää muistaa vuosittain vastaantuleva vuosikatsastus, jolloin tarkastetaan ajoneuvon liikenne kelpoisuus.
On tärkeää huomioida, että mikäli ajoneuvon vuosittaiset ajokilometrit ovat vähäisiä tai ajoneuvo on seisoo suurelta osin talvisäilytyksessä, on Suomen olosuhteet huomioon ottaen suositeltavaa huoltaa ajoneuvo vuosittain.
Matkailuautojen
vanhetessa niiden tarve huollolle myös kasvaa ja on selvää, että ajoneuvon käyttö sanelee jossain määrin huoltojen tarvetta.
Mikäli matkailuauto on käytössä vain kesäsesongin ajan, paras ajankohta huollolle on keväällä ennen kesän matkailu sesongin alkua. Aika huoltoon kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, jolloin voi varmistaa, että saat itsellesi sopivan ajan ja matkailuauton kuntoon reissuja varten. Auton huoltaminen syksyllä kesäsesongin päätteeksi voi myös viisasta, jolloin keväällä ei tarvitse suunnitella sopivaa huolto ajankohtaa, vaan reissuun pääsee heti, kun on sen aika.
Iso osa matkailuauton omistajia käyttää autoa kuitenkin läpi vuoden satunnaisesti tai säännöllisesti.
Nykyaikaiset matkailuajoneuvot ovat laadukkaita ja kestäviä, koska niiden valmistuksessa käytetään säätä ja kulutusta hyvin kestäviä materiaaleja. Mutta kaikki materiaalit kuitenkin ennen pitkää kuluvat ja hoitamattomina niiden elinikä ei ole kovin pitkä.
Meillä onnistuu matkailuauton huolto ja korjaus ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella, korkeat halli tilat mahdollistavat huollot myös suurempien kokoluokkien ajoneuvoille.
Sisäilman kosteus tiivistyy lasin sisäpinnoille huurteeksi, mutta mistä tämä kosteus sitten sinne auton sisälle tulee?
Vanhemmissa autoissa syy kosteuden sisälle pääsemiseen, voi johtua hapertuneista kumitiivisteistä. Mutta yleisimmin kosteus auton sisälle tulee matkustajien mukana autoon mentäessä, esim. oven avauksen yhteydessä sisälle saattaa tipahtaa lunta sekä lisäksi vaatteiden ja kenkien mukana kulkeutuu herkästi lunta sisätiloihin.
Tuulilasin huurtuminen voi johtua myös tukkeutuneesta/kosteasta raitisilmasuodattimesta --> se heikentää ilman kiertoa auton sisällä, jolloin ikkunat huurtuvat talvisin helpommin. Joten, jos suodattimen vaihdosta on kulunut jo yli vuosi, saattaa nyt olla hyvä aika vaihtaa se uuteen.
Muutama vinkki miten voit välttää ikkunoiden huurtumista:
- Huolehdi, että ikkunoiden sisäpinnat eivät ole likaiset - kosteus tarttuu likaiseen pintaan herkemmin, lisäksi huurre poistuu hitaammin likaisesta lasista. Puhdista siis ikkunoiden sisäpinnat säännöllisesti.
- Säilytä autoa kuivassa ja lämpimässä tallissa, mikäli tällaista ei ole, on auton sisätilojen esilämmitys tehokas keino huurtumisen ehkäisemiseksi.
- Vältä lumen tuomista auton sisälle --> pyyhkäise ennen oven avausta ylimääräiset lumet pois oven kohdalta, jotta lunta ei tipahda katolta auton sisälle ovea avattaessa. Puhdista tämän jälkeen koko auto kauttaaltaan.
- Puhdista vaatteet ja kengät lumesta ennen autoon istumista ja MUISTA: autoon istutaan ei astuta! Eli istu autoon sivuttain jalat auton ulkopuolella ja kopistele kenkiä toisiaan vasten, jotta ylimääräiset lumet jäävät auton ulkopuolelle. HUOMIOITHAN, että kuljettajan jalkatilaan kertyvä kosteus on ikkunoiden huurtumisen lisäksi myös suuri turvallisuus riski --> kun kostea jalkatila jäätyy voi kylmällä autolla liikkeelle lähtiessä kuljettajan jalka livetä polkimelta, kun poljin tai kantapäiden alla oleva matto on jäässä.
- Autoihin on myös olemassa kosteuden poistajia, joista voi olla apua ikkunoiden huurtumisen vähentämiseen. Parhaimman tuloksen saavutat kuitenkin huolehtimalla edellä mainitut asiat kuntoon.
Nelipyöräsuuntauksen avulla renkaat ohjataan kulkemaan oikeaan suuntaan eli varmistetaan, että ajoneuvon pyörät ovat ihanteellisessa asennossa.
Mitä virheelliset pyöränsuuntaukset voivat sitten aiheuttaa?
-
Renkaiden epätasaisen kulumisen, jolloin renkaiden käyttöikää voi lyhentyä jopa 10%, myös mekaaniset osat (renkaiden akselit, laakerit ja ripustus) kuluvat tarpeettoman nopeasti, jos akseli geometria ei ole oikea
-
Vierintävastus huonontuu, jolloin myös polttoaineen kulutus lisääntyy
-
Ajoneuvon ajo-ominaisuudet huononevat, mikä vaikuttaa toki suoraan kuljettajan turvallisuuteen ja ajomukavuuteen
Eli oikein säädetyt pyöränkulmat pidentävät renkaiden käyttöikää, parantavat turvallisuutta ja vähentävät polttoaineen kulutusta!
Tässä vielä muutama oire mikä voisi viestiä pyöränsuuntauksen tarpeesta: ohjaustuntuma on levoton tai tuntuu, että ratti on vinossa, ohjauspyörä tärisee korkeammilla nopeuksilla ajettaessa tai auto puoltaa ajaessa.
Nelipyöräsuuntaus kannattaa tehdä ainakin tarkistuksena jokaisen renkaanvaihdon yhteydessä, jotta renkaat pysyisivät uudenveroisina. Renkaat voivat nimittäin kulua hyvinkin nopeasti käyttökelvottomaksi.
Auton merkkivalot ovat yleisesti värikoodattu kolmeen ryhmään: punaiset, keltaiset ja vihreät (näissä voi kuitenkin olla auto kohtaisia eroja). Punaiset pääsääntöisesti ilmoittavat vakavasta ongelmasta tai turvallisuusriskistä - niihin tulisi aina reagoida välittömästi.
Öljynpaineen valon syttyminen tarkoittaa, että öljynpaine on liian matala ja/tai moottorissa on liian vähän öljyä - tämä voi johtua esimerkiksi vuodosta tai viallisesta pumpusta.
Toimintaohjeet, jos öljyn merkkivalo syttyy:
- Jos mittaristoon syttyy keltainen öljyn merkkivalo, se huomauttaa yleensä siitä, että öljyä on liian vähän. Mikäli valo syttyy ajon aikana, voit ajaa auto seuraavalle pysähdys paikalle tai huoltoasemalle (huolehdi, että ajat auton tasaiseen kohtaan). Tarkista moottoriöljyn taso ja lisää öljyä tarvittaessa. Kun olet lisännyt öljyä ja tarkistanut mittatikulla, että öljyä on riittävästi, voit jatkaa matkaa - kunhan moottorista ei kuulu epätavallista ääntä.
- Jos mittaristoon syttyy punainen öljyvalo on moottori pyrittävä sammuttamaan VÄLITTÖMÄSTI (turvallisesti kuitenkin). Punainen öljyvalo kertoo yleensä siitä, että öljynpaine on liian matala. Jos mittatikussa ei ole lainkaan öljyä ja moottori on epätavallisen äänekäs vielä öljyn lisäämisen jälkeen , autoa ei kannata ajaa. Jos öljyvalo ei sammu vaikka öljytaso olisikin kunnossa, ei autolla kannata siinäkään tapauksessa ajaa - jossain järjestelmän osassa voi olla vika ja ajaminen voi aiheuttaa moottorille vaurion.
VINKKI: pakkaa autoon mukaan litran verran autoon sopivaa moottoriöljyä (löydät sen auton ohjekirjasta), jotta pystyt toimimaan tilanteen niin vaatiessa
Kun pakkanen kiristyy kannattaa auto varustaa asianmukaisesti talvea varten!
Auton keulaan asennettava maskisuoja on erittäin edullinen tapa suojata auton moottoria kylmän aiheuttamilta tuhoilta, sen avulla voit ehkäistä turhia hyytymisiä ja helpotat omaa elämää! Vahva suositus ainakin meiltä!
Maskisuoja, suojaa jäähdytintä ja sen puhallinta pakkaselta, ajoviimalta, lumelta ja loskasta sekä nopeuttaa moottorin lämpenemistä pakkasella ja auttaa säilyttämään oikean lämpötilan!
-
Maskisuojat estävät kylmän ilman ja lumen pääsyn auton moottoritilaan - JOLLOIN moottori pystyy lämpenemään tehokkaammin!
-
Maskisuoja pienentää moottorin huohotinjärjestelmän jäätymisen riskiä, mikä on hyvin yleinen ongelma erityisesti talven paukkupakkasilla!
-
Lisäksi maskisuoja pidentää moottorin käyttöikää, vähentää pakokaasupäästöjä ja polttoaineen kulutusta.
Monet autot ovat suunniteltu toimimaan hieman erilaisissa olosuhteissa kuin esimerkiksi täällä kylmässä pohjolassa. Tästä syystä viimasuojat eivät kuulu vakiovarusteisiin autoissa, eikä niitä ole autonvalmistajilla tarjolla. Viimasuojan voi onneksi asentaa autoon jälkikäteen!
Autoiluun liittyy paljon kustannuksia → Itse auto on jo iso kustannus ja siihen sitten päälle vakuutukset, huollot, korjaukset + muut käyttökustannukset mm. polttoaine ja renkaat. Ja mikäli auto on välttämätön arjen sujumisen kannalta ei auta kun maksella
MUTTA tiesitkö, että polttoaineen ja öljynkulutusta voi vähentää ja esim. kalliin vaihteistovaurion ehkäistä tietyillä toimenpiteillä? Tätä kutsutaan ennakoivaksi autohuolloksi, eikä tällä nyt tarkoiteta auton huoltoon tuomista ennakkoon.
Kyseessä on siis BG performance huollot, joilla saadaan aikaan todellista rahallista hyötyä esim. polttoaineen tai öljyn kulutuksen vähentyessä, jonka myötä myös toki luontokin kiittää! Nämä ennakoivat huollot on kaikille autoille hyödyllisiä, mutta toki mitä enemmän ajoa tulee sitä nopeammin myös rahallisen hyödyn havaitsee!
Jos kiinnostus heräsi voit lukea lisää BG-performansen tuotteista ja huolloista täältä tai soita meille, kerromme mielellämme lisää.
Usein asiakkaat eivät ymmärrä mm. saamansa tarjouksen sisältöä, jonka vuoksi ei osata kyseenalaistaa ja mennään sinne mistä saatiin halvin tarjous. Mutta miksi voisi olla järkevää kyseenalaistaa, tässäpä pieni esimerkki!
Eräs meidän asiakas pyysi tarjousta huolto-ohjelman mukaiselle huollolle. Hän ilmoitti sitten kuitenkin hyväksyvänsä toisen korjaamon tarjouksen, koska se oli huomattavasti alhaisempi.
Koska tiesimme, että olimme laskeneet hinnan tarkasti, heräsi mielenkiinto kuinka paljon alhaisemman tarjouksen asiakas on voinut saada ja kysyttiin sitä asiakkaalta suoraan.
Kun kävimme läpi toista tarjousta, kävi ilmi, että siitä oli jäänyt yksi huolto kohde laskematta, joka selitti ison hintaeron - eli loppujen lopuksi toisen korjaamon laskun loppusumma olisi ollut lähestulkoon sama kuin mitä meidän tarjous tai huolto-ohjelman mukaisesta huollosta olisi jäänyt yksi kohde tekemättä. Asiakas oli erittäin mielissään siitä, että selvitimme asian hänelle näin perusteellisesti ja päätti sittenkin hyväksyä meidän tarjouksen → tämä ei kuitenkaan ollut tarinan pointti!
Tarinan opetus → kun kysyt tarjouksia ja joku niistä on huomattavasti alhaisempi, kannattaa asiaa hieman selvitellä esim. kysymällä suoraan korjaamolta mihin kalliimpi tai alhaisempi hinta perustuu!
Yksi vähän harvinaisempi, mutta suurta tuhoa aiheuttava asia on jäähdytinnesteen riittämätön pakkasenkestävyys → se voi aiheuttaa jäähdytinnesteen jäätymisen ja sen myötä moottorin tai jäähdytysjärjestelmän vaurion (ja se on kallis juttu) Jäähdytinnesteen tehtävänä on jäähdyttää moottoria ja suojata jäähdytysjärjestelmää korroosiolta, kivettymän muodostumiselta ja muilta ilmiöiltä, jotka heikentävät järjestelmän toimintaa
Jäähdytysnesteen pakkaskestävyydeksi suositellaan vähintään - 30 astetta. Yleensä tämä tarkistetaan korjaamoissa huollon yhteydessä, mutta mikäli huoltoja ei ole suoritettu säännöllisesti tai olet itse lisännyt jäähdytinnestettä autoosi, kannattaa siinä tapauksessa käydä tarkistuttamassa asia!JA HUOM‼️ jäähdytysnesteen oikean määrän voi myös selvittää itse
- joissain autoissa mittaristoon tulee ilmoitus liian vähäisestä nesteestä
- joissain autoissa on läpinäkyvä jäähdytysnestesäiliö, johon on merkitty minimi ja maksimimäärät selkeästi.
Jos jäähdytysnesteen määrä on alle minimin/vajennut, tulee syy vajeesta selvittää, todennäköisesti jostain vuotaa! Jos olet asian suhteen epävarma niin tuo auto korjaamolle näytille niin saat selvyyden!
Lisälämmittimen tärkein tehtävä on esilämmittää moottoria ajoa varten, esilämmitys nimittäin säästää moottoria turhalta kulumiselta.
Moottorin esilämmitys vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Auton moottori käyttää osan polttoaineesta itsensä lämmittämiseen, kylmäkäynnistyksen seurauksena lisäkulutus voi olla jopa kymmeniä prosentteja jo muutaman kilometrin matkalla.
Lisälämmittimen käyttö tuo myös autoiluun käyttömukavuutta ja parantaa turvallisuutta → Lämpimän moottorin ansiosta auton oma lämmityslaite toimii nopeammin, jonka myötä ikkunatkin sulavat nopeammin jäästä/huurteesta → jolloin näkyvyys on parempi.
Auton matkustamon saaminen lämpimäksi vaatii joko polttoainetoimisen lisälämmittimen (esim. webasto) tai erillisen sisätilanlämmittimen! Sisätilanlämmittimen voi asentaa lohkolämmittimen yhteyteen erillisellä sisähaaralla → eli sisätilanlämmitin saa virtansa moottorinlämmittimen pistokkeen kautta!VINKKI - Jos lohkolämmittimen päälle laittaminen meinaa välillä unohtua, tähän hyvä apu voisi olla ajastinpistorasia (saa edullisesti esim. Motonetistä)
HUOM ‼️ Kesän jäljiltä sisätilanlämmitin saattaa olla sisältä todella pölyinen ja likainen, mikä lisää tulipalon riskiä. Muista siis puhdistaa sisätilanlämmitin ennen käyttöönottoa ja varmistaa, että se on sijoitettu järkevästi matkustamoon eikä mitään helposti palavaa ole lämmittimen läheisyydessä!
Lisälämmittimiä on erilaisia, on polttoainetoimisia sekä verkkovirralla toimivia. Nyt puhutaan tästä jälkimmäisestä eli verkkovirralla toimivista lämmittimistä. Niistä käytetään monesti yleisnimityksenä lohkolämmitintä, mutta sen lisäksi on myös olemassa säteily- ja letkulämmitin.
Harva autoilija tietää, mikä näistä lämmittimistä autossa on, sillä autoilija kannalta lämmitin tyypistä riippumatta tilanne näyttää samalta → verkkovirtaan kytketty lämmitysjohto liitetään puskurissa olevaan pistokkeeseen ELI käytännössä tällä ei autoilijalle ole suurta merkitystä - säteilylämmitin vaatii hieman pidemmän lämmitys ajan.
Jos verkkovirralla toimiva lisälämmitin ei toimi se ei välttämättä näy käytännössä juuri mitenkään. Lohko- tai letkulämmittimen toimivuuden voi kuulla niiden hyvin hiljaisesta kohinasta, mutta säteilylämmitin on äänetön. Yksi merkki toimimattomuudesta on se, että pakkasella lämmityksestä huolimatta, auton oma lämmityslaite toimii hitaasti.
HUOM- Moni saattaa hämääntyä, jos erillinen sisätilanlämmitin toimii → se ei kuitenkaan takaa, että moottorinlämmitin toimisi!Mikäli epäilet lämmittimen toimimattomuutta, varmin keino saada se selville on käyttää sitä korjaamolla näytillä - siellä tämä pystytään varmistamaan hyvinkin nopeasti!
1. Koet pimeällä ajamisen ahdistavana ja haluat parantaa näkyvyyttä, jotta autoilu pimeällä tuntuisi turvallisemmalta
2. Ajat todella paljon pimeällä ja haluat vähentää silmiä väsyttävää pimeässä ”tihrustamista”
3. Olet työnantaja ja hankit lisäkaukovalot työ autoihin työntekijöiden työn ergonomian ja työturvallisuuden parantamiseksi!
4. Haluat hieman ehostaa auton ulkonäköä
5. Koet pimeällä peruuttamisen haastavana, joten hankit lisäperuutusvalon tämän helpottamiseksi!
Lisäkaukovalot eivät valaise pelkästään eteenpäin vaan ne valaisevat myös sivuille, jolloin ne auttavat havaitsemaan hyvissä ajoin tien reunassa liikkujat + metsän reunalla eläimet. Ne on siis hyödylliset ihan jokaiselle, jolla ajoa tulee myös valaistujen teiden ulkopuolella. Ja pakko myöntää, että lisävalot tuovat myös tyylikkyyttä auton keulalle!
Lisäperuutusvalot laitetaan nimensä mukaisesti siis peruutusvaloja tehostamaan, ja on todella loistava apu pimeällä peruuttamiseen!
Lisävalojen avulla voi siis välttää monenlaiset läheltäpiti tilanteen!
kunnolliset pyyhkijänsulat!
Kuluneet ja repaleiset pyyhkijät päästävät vettä ja likaa pyyhkijän ja lasin väliin, jolloin pyyhkijät voi aiheuttaa syviäkin naarmuja tuulilasiin. Lisäksi huonokuntoiset pyyhkijät jättää rannut tuulilasin pintaan mikä tekee näkyvyydestä entistä huonompaa!
Jos pyyhkijät pyyhkivät huonosti kokeile pestä pyyhkijänsulat esim. lasinpesunesteeseen liuotetulla liinalla, säännöllinen puhdistus edesauttaa niiden pidempää käyttöikää.
Tiesitkö, että normaalikäytössä sulan suositeltu käyttöikä on noin puoli vuotta? Eli esim. syksyllä ja keväällä!
Kuljettajan kannalta olennaisin tieto tulee edestä ja silloin tottakai tuulilasin kunto on avainasemassa!
1. Huolehdi että pyyhkijät ovat kunnolliset - rispaantuneet pyyhkijät naarmuttaa tuulilasin hetkessä ja kunnollisilla pyyhkijöillä varmistat hyvän näkyvyyden!
2. Pese tuulilasi ja pyyhkijät säännöllisesti, jotta tuulilasin ja pyyhkijöiden väliin jäävät roskat/lika ei kuluta kumpaakaan pilalle + jälleen kerran näkyvyys on parempi!
3. Pese tuulilasi myös sisäpuolelta - saatat yllättyä kuinka paljon se parantaa näkyvyyttä!
4. Pidä riittävä turvaväli liikenteessä edellä ajavaan - näin voit pienentää kiveniskemien riskiä ja toki se on parantaa näkyvyyttä sekä turvallisuutta!
5. Mikäli kiveniskemä pääsee yllättämään korjauta se samantien - mikäli autossa on tuulilasivakuutus saattaa vakuutusyhtiö korvata kiveniskemän korjauksen ilman omavastuuta!