Miksi hiukkassuodatin tukkeutuu ja miten tukkeutumista voi ehkäistä?

Omistatko Dieselajoneuvon? Olet ehkä joskus kuullut piinaavan ongelmallisesta hiukkassuodattimesta (DPF), joka saattaa tukkeutua ja aiheuttaa kalliita kustannuksia. 

Hiukkassuodattimella on kuitenkin tärkeä tehtävä, sillä se suodattaa pakokaasusta terveydelle ja ympäristölle haitallisia nokipartikkeleita. 

Kun auton järjestelmä havaitsee suodattimen täyttyneen pienhiukkasista, se käynnistää automaattisesti suodattimen puhdistuspolton. Tätä prosessia kutsutaan DPF:n regeneroinniksi. 

Joskus hiukkassuodatin pääsee kuitenkin tukkeutumaan niin pahasti, että regenerointi ei enää onnistu ja tällöin hiukkassuodatin tulee puhdistaa ammattilaisen toimesta. 

Mikä aiheuttaa hiukkassuodattimen tukkeutumisen ja mistä tukkeutumisen voi tunnistaa? 

Hiukkassuodatin voi kestää toimintakykyisenä jopa 150 000 km, määrä vaihtelee kuitenkin sen mukaan millaista ajoa pääsääntöisesti tulee. Lyhyttä kaupunkiajoa ajavat voivat huomata DPF:n vikaantuavan/tukkeutuvan nopeammin, sillä lyhyissä ajosuoritteissa hiukkassuodatin ei pääse toimimaan asianmukaisesti. Pidemmässä ajossa ajoneuvo ehtii saavuttamaan optimaalisen lämpötilan, jolloin se regeneroituu automaattisesti ja polttaa suodattimessa olevan noen pois.

Nämä merkit viittaavat hiukkassuodattimen ongelmiin:

  • Hiukkassuodattimen merkkivalon syttyy: erityisesti uudemmissa automalleissa. Aina hiukkassuodattimen merkkivalo ei syty ja tästä syystä kannattaa tarkkailla myös muita oireita. 
  • Kiihdyttäminen kestää ikuisuuden: tämä viittaa huonoon kaasuvasteeseen, mikä taas voi olla merkki hiukkassuodattimen tukkeutumisesta. Huono kaasuvaste on asia, joka tulee aina selvittää sillä, se voi saattaa autoilijan vaaralliseen tilanteeseen liikenteessä esimerkiksi tien ylitys tilanteessa.
  • Huomaat ajon aikana, että auto menettää tehoa: tällöin hiukkassuodatin voi olla joko jonkin verran tai kokonaan tukkeutunut. Tämäkin oire tulee selvittää mahdollisimman pikaisesti.
  • Lisäksi tukkeutuminen voi aiheuttaa polttoaineen kulutuksen kasvamista, savutusta tai voimakasta pakokaasun hajua. 
Hiukkassuodattimen puhdistus polttamalla

Voiko hiukkassuodattimen tukkeutumisen ehkäistä?

Suodattimen puhdistaminen voi olla kallis operaatio, sillä puhdistuksen onnistumiseen vaikuttaa monet eri tekijät. Uusi hiukkassuodatin voi taas maksaa yli tuhat euroa, joten ennaltaehkäisy on erittäin suositeltavaa.

Tässä muutamia vinkkejä;

Aja säännöllisesti pidempiä matkoja isoilla nopeuksilla

Autolla tulisi ajaa säännöllisesti pidempiä matkoja, sillä lyhyiden matkojen ajaminen on kaikista raskainta hiukkassuodattimelle. Lisäksi kiinnitä huomiota nopeuteen eli säännöllisesti olisi hyvä ajella vähän nopeampaa maantieajoa.

Käytä säännöllisesti polttoainejärjestelmän puhdistajia

Tankkiin olisi hyvä laittaa säännöllisesti diesel polttoainejärjestelmän puhdistus-ainetta, joka pitää järjestelmän puhtaana ja estää noen syntymistä suodattimeen. Käytämme laadukkaita BG-tuotteita, näistä voit lukea lisää täältä.

Reagoi merkkivaloihin

Mikäli kojetauluun syttyy hiukkassuodattimen (dpf) merkkivalo tai moottorin häiriövalo (kaikissa autoissa ei ole dpf valoa) suhtaudu siihen vakavasti ja laita hiukkassuodatin kuntoon pikimmiten, sillä viivyttely yleensä vain pahentaa ongelman laatua.

Säännöllinen huolto

Auton säännöllinen huoltaminen ennaltaehkäisee kaikkien vikojen syntymistä eli tällöin on myös pienempi todennäköisyys joutua ongelmiin hiukkassuodattimen kanssa.

Olisiko aika puhdistaa hiukkassuodatin? Käy lukemassa puhdistuksesta lisää täältä!