Sähkö- ja hybridiautojen jarrujen jumiutuminen

Tarvitseeko sähkö- ja hybridiautojen jarruja huoltaa?

Sähkö- ja hybridiautojen jarrujen jumiutuminen on kulumista suurempi riski, sillä sähkö- ja hybridiautoissa jarrupalat ja jarrulevyt eivät juurikaan kulu, koska jarrutustilanteessa auton kulkua hidastaa sähkömoottori, jolloin varsinaisia jarruja tarvitsee käyttää vähemmän.

Kulumista suurempi riski onkin jarrujen jumiutuminen, mikä johtuu mm. käytön puutteesta sekä Suomen suola ja kura olosuhteista.

Eli hitaissa nopeuksissa jarruvoimantalteenottojärjestelmät hoitavat hidastamisen jolloin varsinaista käyttöjarrua ei käytetä. Ja jos autolla ajetaan pääosin vain kaupunkiajoa käyttöjarrut voivat olla käyttämättä pitkiäkin aikoja.

Vähäinen jarrujen käyttö aiheuttaa siis sen, että jarrupala ei liiku vapaasti kannakkeessa, jolloin likaa pääsee kertymään palan ja rungon väliin, mikä taas aiheuttaa jarrujen jumiutumisen.

Mikä avuksi? Jotta jarrut olisivat turvalliset, tulisi jumiutumisen estämiseksi tehdä jarrujen puhdistushuolto säännöllisesti, riippuen ajomääristä noin vuoden välein! Jarrujen vuosittaisella herkistämisellä/huollolla voidaan myös käyttöjarrun elinikää pidentää!

Jarrujen puhdistushuollossa jarrut avataan ja kertyneet epäpuhtaudet puhdistetaan (mm. ruoste). Sen jälkeen liukupinnat voidellaan ja lopuksi jarrut tietenkin kasataan uudelleen.