Mitä eroa on sillä huolletaanko vai korjataanko autoa?

Kilometrien karttuessa ja auton ikääntyessä auton oikeaoppisella hoidolla, ajotavalla ja ajo-olosuhteilla on ratkaiseva merkitys auton tekniseen kuntoon.  Autossa on paljon kovalla kulutuksella olevia komponentteja, jotka tarvitsevat säännöllistä huoltoa pysyäkseen kunnossa. Jos huoltoja ei suorita oikea-aikaisesti tai niitä laiminlyö, alkaa auto vikaantumaan ja kuluttamaan enemmän ja lopulta hajoaa. 

Mitkä ovat auton kulutuksen ja toiminnan kannalta tärkeimmät huoltokohteet ja mistä tiedot löytää?

  • Määräaikais- ja vuosihuollosta tulee joissain autoissa ilmoitus mittaristoon. Kaikissa autoissa ei kuitenkaan ole huoltovaloa, sillon auton omistajan on itse oltava hereillä milloin auto pitää huoltaa. Määräaikaishuollon / vuosihuollon aikavälin löydät auton huoltokirjasta. Lisää määräaikaishuollosta voit lukea täältä!
  • Automaattivaihteiston öljynvaihto on huolto, josta ei tule erillistä ilmoitusta vaan siitä on auton omistajan huolehdittava itse. Vaihtoväli ilmoitetaan auton ohjekirjassa, mikäli huolto-ohjelmaan vaihtoväliä ei ole merkitty, hyvä vaihtoväli on noin 60–100 tuhatta kilometriä. Mitkä merkit kertovat huollon tarpeesta, lue täältä!
  • Jakohihnanvaihto tai tarkemmin sanottuna jakopäähuolto on kriittisen tärkeä moottorin toiminnan kannalta. Sen vaihtoväli on määritelty yleensä ajokilometreinä ja aikana. Se kumpi rajoista tulee aikaisemmin vastaa, määrittää ajankohdan vaihdolle. Vaihtoväli on yleensä ilmoitettu auton huoltokirjassa. Lue lisää jakohihnan vaihdosta ja toiminnasta täältä!
  • Auton ilmastointihuoltoa ei ole merkitty auton ohjekirjaan. Ilmastointilaite tulisi huoltaa kuitenkin 3 vuoden välein. Viimeisin suoritettu ilmastointihuolto pitäisi olla korjaamon toimesta merkittynä auton huoltokirjaan. Miten toimia, jos ilmastointi lopettaa toiminnan lue aiheesta täältä!

Mikäli et löydä edellä mainittujen huoltojen ajankohtaa auton huoltokirjasta älä epäröi soittaa, pystymme korjaamolta selvittämään myös autosi sähköisen huoltokirjan merkinnät. 

Huoltojen oikea-aikainen suorittaminen on siis ennen kaikkea rikkoutumisen ehkäisemiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi ensiarvoisen tärkeää. 

Kiinnostaako miten huoltojen tehoa voidaan parantaa entisestään ja siten tehostaa auton optimaalista toimintaa ja säästää selvää rahaa? Lue lisää täältä!